Gezondheidszorg

Wat zijn de uitdagingen

Zorginstellingen staan aan de vooravond van enorme waarde creatie, gebaseerd op Artificial Intelligence en data science. Niet alleen diagnostisering leent zich voor data science, maar elk bedrijfsgebied binnen een zorginstelling. Van HR, klantenservice tot de financiële afdeling. In elk van deze gebieden kan waarde worden gecreëerd door middel van een combinatie van data en de juiste data science technieken. Dit resulteert zowel in gezondheidswinst als economische winst.

 


Lees meer over onze oplossingen

Lees meer over onze oplossingen

Er zijn meer dan 12 gebieden binnen een zorginstelling waarop data science toepasbaar is. Een overzicht van deze gebieden, door middel van een data strategie en roadmap, helpt instituties verder om de voordelen van data science te ontdekken.
Interesse in een gesprek?

Contacteer ons

Diagnostic modeling

Artificial Intelligence (A.I.) kan worden gebruikt in bijna ieder domein binnen de diagnostiek, van hartfalen tot psychiatrie. Het combineren van patiëntdata (symptomen, voedingsdata, bewegingsdata, etc.) en de juiste technieken (beeldherkenning, deep learning) leidt tot modellen en tools die de specialist ondersteuning bieden in zijn/haar diagnose. Geaggregeerde openbaarmaking van diagnoses tussen instellingen is de volgende stap in deze ontwikkeling, om kennis met elkaar te delen.


Prediction modeling

Deze modellen staan aan de basis van een groot aantal besparingen door een meer gerichte inzet van mensen en resources. Denk aan:

 • Zorgvraag korte termijn: het voorspellen van toekomstige pieken in de inkomende stroom.
 • Zorgvraag lange termijn: belangrijk voor de hoeveelheid resources (onroerend goed, personeel).
 • Het diagnosegedrag van specialisten: bepalen welke gevraagde onderzoeken niet logisch zijn voor de betreffende diagnose.
 • Voorspellen van vermijdbare sterfgevallen.
 • Voorspellen van heropnamen.

Multi resource planning

Door gebruik te maken van process mining en andere supply chain optimalisatie technieken, kunnen in elke zorginstelling dubbel-cijferige besparingen worden gedaan. Zowel in de planning van de operatiekamers als in de personeelsplanning kan waarde worden behaald. Pipple heeft ervaring met het optimaliseren van multi-resource planning.


Customer care

Cognitieve chatbots kunnen van waarde zijn bij het beantwoorden van inkomende vragen van patiënten en familie. In deze context kan het openstellen van kennis in een cognitieve omgeving ook voor een verhoging in waarde zorgen. Men heeft dan sneller toegang tot de kennis, en de kennis kan makkelijker onderhouden worden.


HR

Zorginstellingen hebben vaak een groot aantal medewerkers. De meeste instellingen hebben tevens significante verzuimpercentages en moeite met het rekruteren van nieuwe werknemers. Data science kan nuttig zijn in deze domeinen, zoals bij:

 • Het voorspellen van verzuim en burn-out.
 • Het afstemmen van vraag en aanbod
 • Een chatbot voor personeelsvragen
 • Leersystemen

Finance

Zorginstellingen moeten, onder andere, grote hoeveelheden facturen matchen met onderliggende zorgcontracten. En dit matchen gaat vaak mis. Veel handmatige arbeidskosten kunnen worden bespaard wanneer facturen en onderliggende afspraken van zorgverzekeraars automatisch gematched worden. Daarnaast kan analyse van afwijkingen ook waarde toevoegen.


Andere oplossingen die wij kunnen bieden voor waarde creatie:

 • Voorspellend onderhoud.
 • Patiënten langer thuishouden.
 • Inkoop analyses.

Wij werken ook met

Wil jij dit ook?

Spreek onze Gezondheidszorg specialist via +31 (0)40 3033 252